BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 24 February 2012

zaman kanak-kanak!


zaman kanak-kanak sememang nye paling indah selepas zaman persekolahan..mane tak nye mase kanak-kanak dlu, kite langsung x de rase bebanan ..xpayah pikir pasal kerje,masalah keluarge,keje skola,, tak payah tau betape kejam nye dunie hari nie..
haih, perang x abis-abis..

dulu mase kanak -kanak aku penuh dengan mase bermain..blik je mesti kene marah dengan emak sbb blik lmbat..hahaha,rindu zaman tu..mase tu kat rumah makanan mesti berebut,maklum la family ramai..tapi walaupun berebut,makanan x kan abis..sebab dlm pikiran bro n sis aku ,"tinggal kn la skit,mane tau die nk makan"..hahaha tu yg best nye adik beradik ramai..sume tolak ansur :) 
nie la family aku..rasenye sume cukup :)

tapi skarang nie da x de da mcm tu..da x de sape dekat rumah nie..tnggal aku ngn parent aku..yg lain ade hala tuju masing-masing..hmmmhahaha,memang lari skit la yg ape sebanarnye aku nak cerite hari nie..hari nie aku nak share pasal zaman kanak-kanak aku 
merdeka!!! hahaha

maklum la,kanak-kanak nie penuh dengan daya imaginasi yg kuat!!sampai boleh bayang kan perkara-perkara di luar batasan..tengok je la gambar bwah nie..

 hahaaha! hebat kan yg nie sampai skrng aku buat lg sbnarnye :P


nie pulak antare aktiviti mase korang kecik-kecik..


10 perkare biasenye pernah buat semasa zaman jahil dulu :)

1. Buka kipas meja, cakap depan kipas sebab hendak dengar suara bertukar

2. Naik kereta, tengok bulan & ingat bulan ikut kita.
jom la bulan,aku nak kau simpan kau dalam kotak :)


3. Masa sekolah, ada orang bagi milo percuma, lepas ambil sekali, menyamar menjadi orang lain, beratur ambil air lagi.
hehe,yg nie  aku tak pernah buat ,sbb aku budak baik :P



4. Lukis burung guna huruf M
haha! tu tengok tu burung die..


5. Kalau tidak siap kerja sekolah sengaja tinggalkan buku latihan di rumah.
haha! tak pun bagi alasan bukan2 mcm tu


6.masuk ke dalam bilik,lupa ape yang nak dibuat,keluar semula, baru ingat semula

7.masa kecil, lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit

8..masa kecil, fikir bentukhati yang sebenar macam ni--> ♥

9. tutup peti sejuk dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati

10.cuba 'balance'kan suis lampu antara ON dan OFF


hehehe! bile da bosan mule la nak main game tape!dulu takde ipad,psp,pc,ps3 n sbagi nye..budak-budak dulu paling power pon ade game tape..

hah!macam-macam la ade dalam game tape tuh,satu tape tu boleh masuk sampai berpuluh-puluh game,harge die pun agak mahal la kn..jdik abg-abg aku tukar-tukar tape dengan member die ...banyak sangat game nie tapi yg paling famous mesti la

super mario!!sampai sekarang aku masih mencari game nie :)

oleh sebab permainan nie memerlu kan tv,jd aku main bile mak bapak aku takde..wuwu sedih :( ...bile tak dpt main video tape tuh,aku kumpul la duit skit2 nk beli nie...(hehe yg tu aku tipu jek,x de nye kumpul duit, merengek kt mak bli kan jek :P )

nie la name nye brick game *aku pon baru tau..hehe tapi sayang betul la..x sampai brape hari jek mende nie da rosak.. :(
haih....petang-petang pulak aku main kat luar la..ade kwan sume jdik la..dulu ade mmber aku ,nme nie die ijul ngn apiz..skrng da tak tau mne die pegi tah ..2 taun lbih je die duk sini..lpas tu pindah tah mane tah..baru-baru nie aku dengar apiz tu tak sekolah,kerje tolong mak die..hmmm ksian..tp nak buat macamane rezeki masing-masing kan ..kitorg nie mmg kamcing..dulu aku pndai belajar naik basikal sbb die la..
gambar hiasan :)

tapi aktiviti yg paling aku suke buat ...
tangakap ikan :) 
tangkap ikan memang favourite aku tuh,aku tak tau la kenape aku boleh minat betol dengan ikan nie..tangkap  ikan nye dekat tepi-tepi parit rumah aku tuh..de satu hari tuh,satu hari suntuk tangkap ikan jek keje aku..tak balik rumah pon,sanggup tak makan..bdn pon bau longkang jek..
siap msuk bwah tu lagi..haha mcm ne la mak aku tak bising kan..

mase tu umur aku lebih kurang 5-8 taun la..hahaha kesan aku tangkap ikan nie sampai sekarng ade..kesan negative nye kulit aku x brape nak cerah macam abg-abg aku yang lain dan yg postive nye aku tak geli pon pegang cacing,katak,lintah n sume nye..hehe

selain tu, aku de jek main bende lain..macam game yang nie..
haha main guli!!tapi..memandang kan aku tak brape reti main guli nie..jdi banyak guli aku habis la kne baham dengan ijul n apiz tuh..tapi sebelum die pindah..die ade bagi sume guli-guli yang die ade dekat aku..sampai sekarang ade lagi dekat aquarium rumah aku tuh ..budak-budak sekarng mesti tak pernah main ,sebabnye sekarng nk carik tanah n rmput susah..sume bersimen dengan bertar jek..


da besar skit, aku mule la bergaul dengan jiran sebelah aku,bukan aku tak nak tegur tapi aku nie memang susah sikit nak buat kawan ,aku nie pendiam org nye,tp dulu la..hehe..jdi kawan pon sebab lumbe bot kertas kt longkang jugak *(apesal cite aku berkait dengan longkang jek ek =,=")..mak aku yang bebel suruh kenal dengan anak jiran sebelah..lepas aku kenal die jek mak aku bebel kt aku lagi sebab aku da tak lekat duduk rumah..hehe

cepat2!! laju lagi :)

sejak hari tuh..memang aku dah tak duduk rumah petang-petang tuh..aku akan merayap pergi rumah sebelah jek..sembang la psl kutuk-kutuk ape-ape mende yg best..lepak dengan die jek mesti pecah perot :D ketawe jek..dari die la aku pandai menganjing orang hehe..
tapi part yg paling best kalau maen dengan die,kalau group die jek mesti menang..haha tak kire la main
nyorok-nyorok ,kejar-kejar,n bola sepak..sume die sapu..
bile main nyorok-nyorok jek,kitorg carik dy mesti tak jumpe,tengok-tengok die da dekat dalam rumah tengah tgok tv =,="
kejar-kejar..seronok main dengan budak -budak belakang rumah aku tuh :)


banyak lagi aku nak cerite sebenarnye..tapi MALAS :P hahaha nnt sambung bhgian kedue pulak  kalau aku rajin la..kesimpulan aku nak buat...antare faktor budak-budak zaman sekarng senang kne sakit..sebab diorng x brape aktif..mak bapak da xde mase nk ajak beriadah same-same...jadi maju la sukan untuk negare!!  salam  *post terpanjang pernah aku buat >_<


0 comments: