BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 24 February 2012

zaman kanak-kanak!


zaman kanak-kanak sememang nye paling indah selepas zaman persekolahan..mane tak nye mase kanak-kanak dlu, kite langsung x de rase bebanan ..xpayah pikir pasal kerje,masalah keluarge,keje skola,, tak payah tau betape kejam nye dunie hari nie..
haih, perang x abis-abis..

dulu mase kanak -kanak aku penuh dengan mase bermain..blik je mesti kene marah dengan emak sbb blik lmbat..hahaha,rindu zaman tu..mase tu kat rumah makanan mesti berebut,maklum la family ramai..tapi walaupun berebut,makanan x kan abis..sebab dlm pikiran bro n sis aku ,"tinggal kn la skit,mane tau die nk makan"..hahaha tu yg best nye adik beradik ramai..sume tolak ansur :) 
nie la family aku..rasenye sume cukup :)

tapi skarang nie da x de da mcm tu..da x de sape dekat rumah nie..tnggal aku ngn parent aku..yg lain ade hala tuju masing-masing..hmmmhahaha,memang lari skit la yg ape sebanarnye aku nak cerite hari nie..hari nie aku nak share pasal zaman kanak-kanak aku 
merdeka!!! hahaha

maklum la,kanak-kanak nie penuh dengan daya imaginasi yg kuat!!sampai boleh bayang kan perkara-perkara di luar batasan..tengok je la gambar bwah nie..

 hahaaha! hebat kan yg nie sampai skrng aku buat lg sbnarnye :P


nie pulak antare aktiviti mase korang kecik-kecik..


10 perkare biasenye pernah buat semasa zaman jahil dulu :)

1. Buka kipas meja, cakap depan kipas sebab hendak dengar suara bertukar

2. Naik kereta, tengok bulan & ingat bulan ikut kita.
jom la bulan,aku nak kau simpan kau dalam kotak :)


3. Masa sekolah, ada orang bagi milo percuma, lepas ambil sekali, menyamar menjadi orang lain, beratur ambil air lagi.
hehe,yg nie  aku tak pernah buat ,sbb aku budak baik :P



4. Lukis burung guna huruf M
haha! tu tengok tu burung die..


5. Kalau tidak siap kerja sekolah sengaja tinggalkan buku latihan di rumah.
haha! tak pun bagi alasan bukan2 mcm tu


6.masuk ke dalam bilik,lupa ape yang nak dibuat,keluar semula, baru ingat semula

7.masa kecil, lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit

8..masa kecil, fikir bentukhati yang sebenar macam ni--> ♥

9. tutup peti sejuk dengan perlahan, sebab nak tengok bila lampu dia mati

10.cuba 'balance'kan suis lampu antara ON dan OFF


hehehe! bile da bosan mule la nak main game tape!dulu takde ipad,psp,pc,ps3 n sbagi nye..budak-budak dulu paling power pon ade game tape..

hah!macam-macam la ade dalam game tape tuh,satu tape tu boleh masuk sampai berpuluh-puluh game,harge die pun agak mahal la kn..jdik abg-abg aku tukar-tukar tape dengan member die ...banyak sangat game nie tapi yg paling famous mesti la

super mario!!sampai sekarang aku masih mencari game nie :)

oleh sebab permainan nie memerlu kan tv,jd aku main bile mak bapak aku takde..wuwu sedih :( ...bile tak dpt main video tape tuh,aku kumpul la duit skit2 nk beli nie...(hehe yg tu aku tipu jek,x de nye kumpul duit, merengek kt mak bli kan jek :P )

nie la name nye brick game *aku pon baru tau..hehe tapi sayang betul la..x sampai brape hari jek mende nie da rosak.. :(
haih....petang-petang pulak aku main kat luar la..ade kwan sume jdik la..dulu ade mmber aku ,nme nie die ijul ngn apiz..skrng da tak tau mne die pegi tah ..2 taun lbih je die duk sini..lpas tu pindah tah mane tah..baru-baru nie aku dengar apiz tu tak sekolah,kerje tolong mak die..hmmm ksian..tp nak buat macamane rezeki masing-masing kan ..kitorg nie mmg kamcing..dulu aku pndai belajar naik basikal sbb die la..
gambar hiasan :)

tapi aktiviti yg paling aku suke buat ...
tangakap ikan :) 
tangkap ikan memang favourite aku tuh,aku tak tau la kenape aku boleh minat betol dengan ikan nie..tangkap  ikan nye dekat tepi-tepi parit rumah aku tuh..de satu hari tuh,satu hari suntuk tangkap ikan jek keje aku..tak balik rumah pon,sanggup tak makan..bdn pon bau longkang jek..
siap msuk bwah tu lagi..haha mcm ne la mak aku tak bising kan..

mase tu umur aku lebih kurang 5-8 taun la..hahaha kesan aku tangkap ikan nie sampai sekarng ade..kesan negative nye kulit aku x brape nak cerah macam abg-abg aku yang lain dan yg postive nye aku tak geli pon pegang cacing,katak,lintah n sume nye..hehe

selain tu, aku de jek main bende lain..macam game yang nie..
haha main guli!!tapi..memandang kan aku tak brape reti main guli nie..jdi banyak guli aku habis la kne baham dengan ijul n apiz tuh..tapi sebelum die pindah..die ade bagi sume guli-guli yang die ade dekat aku..sampai sekarang ade lagi dekat aquarium rumah aku tuh ..budak-budak sekarng mesti tak pernah main ,sebabnye sekarng nk carik tanah n rmput susah..sume bersimen dengan bertar jek..


da besar skit, aku mule la bergaul dengan jiran sebelah aku,bukan aku tak nak tegur tapi aku nie memang susah sikit nak buat kawan ,aku nie pendiam org nye,tp dulu la..hehe..jdi kawan pon sebab lumbe bot kertas kt longkang jugak *(apesal cite aku berkait dengan longkang jek ek =,=")..mak aku yang bebel suruh kenal dengan anak jiran sebelah..lepas aku kenal die jek mak aku bebel kt aku lagi sebab aku da tak lekat duduk rumah..hehe

cepat2!! laju lagi :)

sejak hari tuh..memang aku dah tak duduk rumah petang-petang tuh..aku akan merayap pergi rumah sebelah jek..sembang la psl kutuk-kutuk ape-ape mende yg best..lepak dengan die jek mesti pecah perot :D ketawe jek..dari die la aku pandai menganjing orang hehe..
tapi part yg paling best kalau maen dengan die,kalau group die jek mesti menang..haha tak kire la main
nyorok-nyorok ,kejar-kejar,n bola sepak..sume die sapu..
bile main nyorok-nyorok jek,kitorg carik dy mesti tak jumpe,tengok-tengok die da dekat dalam rumah tengah tgok tv =,="
kejar-kejar..seronok main dengan budak -budak belakang rumah aku tuh :)


banyak lagi aku nak cerite sebenarnye..tapi MALAS :P hahaha nnt sambung bhgian kedue pulak  kalau aku rajin la..kesimpulan aku nak buat...antare faktor budak-budak zaman sekarng senang kne sakit..sebab diorng x brape aktif..mak bapak da xde mase nk ajak beriadah same-same...jadi maju la sukan untuk negare!!  salam  *post terpanjang pernah aku buat >_<

Tuesday, 21 February 2012

saat aku kebosanan!!

slah stu art yg mmber aq buat :D 

assalamualaikum ;) lame da aq x tulis kt dalam blog nie..maklom la buzy skit ngn tido,tengok movie, fb tolong org rumah  (mak aq la),buat lesen kete..gabra betol aq bwk kete  td..nsib la baek pkcik tu blanje sarap..teros ilang rase tkot..thanks pkcik ..

sbnrnye aq nk nak share ngn korang psl slah satu hobi buat mase aq tegah bosan2..

  
sebelum edit...
 
lpas edit...

hahaha,byk lg gambar yg aq edit sbnrnye..mls nk upload..pasla tu la aku suke ambik gambar every moment dlm idop ni..kalau korng perasan la..sbnrnye artis-artis yg korng dok sanjung tu x cantik mne pon..diorng cume make up jek ..lps tu..gambar-gambar dalam majalah sume edit blake!! 
tegok tuh

hah!!yg nie lagi jelas kan...

yg nie muke sblom makeup die x leh blah!!hahaha
mcm matlutfi90 kate la siapa yg cakap cantik tu mcm tu? buku,majalah n sume!!
hahaha!kelakar mamat nie,tapi mesej yg die sampai kan mmg bergune !thumb up for you matlutfi90 *mmber aku de muke same mcm die

kalau ikot pandangan aku la..skali pon kite x bpe cantik,atau hensem..yg penting kite mesty cantik yg kt dalaman tu..kalau hati kite baik,muke kau mcm tongkang pecah sekali pon,rmai je yg nk kan kau..mcm ustaz azhar kate la 
hehe,mndalam mksud ustaz tu kan..

hmmm skalipun aku nk crik calon isteri pun,aku akan carik yg bersederhana jek..kalau cantik-cantik nanti sng je org nk kebas hahaha!

 
hehe~suke aku tengok die nie..mse awl2 dlu jdi artis AF,x pkai tudung...skrng nie da dpt hidayah..kn comel tu pkai tudung ,cute jek kn ^_~

ok!!berbalik pade topik asal,kalau korang nk cube2 edit picture kn..korang boleh cube software nie..
photoscape..software paling senang la..korng hentam2 pon jdik cantik jugak..haha

yg nie smart jgk..
picnik..slebih kurang picasa jugak la software nie..


photoshop..yg nie kalau korng da pndai edit2 picture gune la nie sbb aq yg nie aku x brape pndai gune sangat .. kne letak layer bagai..tp kalau korang nk belajar boley jek..youtube kan ade!!

ok la ...sampai sini je la post aku kali nie..aq de ltak kn skali link2 software kalau korng nk download la..assalamualaikum!!








Sunday, 12 February 2012

sharing is caring :D

rasenya, korang sume kenal nie kan 

 hmmm,nk sgt ke sane tp belum bersedia..satu hari nanti pasti aq akan ke sane ^_^


hari nie aq nk share dengan korang satu info yg bru aq dapat dr muka buku ..info nie bru prtame kali aku dengar la..keistimewaan kaabah dan tawaf  :)  


Binaan Kaabah yang merupakan kiblat bagi orang Islam terletak di Masjidil Haram di Mekah. Ia merupakan bangunan yang harus dikunjungi jemaah haji. Sedikit maklumat berkaitan Kaabah yang tidak kita ketahui sebelum ini.
(aku tau de yg malas bce..jd aq highlight kn)




1.
Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti paling stabil.
2. Tekanan gravitinya tinggi, dan di situlah berpusatnya bunyi-bunyian yang membina yang tidak boleh didengar oleh telinga.

3. Tekanan graviti yang tinggi memberi kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan daripada segala serangan penyakit.

4. Graviti tinggi = elektron ion negatif yang berkumpul di situ tinggi = doa akan termakbul kerana di situ adalah tempat gema atau ruang dalam masa serentak.

5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dikesan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalaman kembali tinggi, penuh bersemangat untuk melakukan ibadat, tidak ada sifat putus asa, mahu terus hidup, penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah.

6. Gelombang radio tidak boleh mengesan kedudukan Kaabah.


kabaah yg menyinari bumi allah :)

7. Malah teknologi satelit pun tidak boleh meneropong apa yang ada di dalam Kaabah. Frekuensi radio tidak mungkin dapat membaca apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi..

8. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya, mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Sebab itu lah jika bersembahyang di Masjidilharam walaupun di tempat yang terbuka tanpa bumbung masih terasa sejuk.

9. Kaabah bukan sekadar bangunan hitam empat persegi tetapi satu tempat yang ajaib kerana di situ pemusatan tenaga, graviti, zon magnetisme sifar dan tempat yang paling dirahmati.

10. Tidur dengan posisi menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah.

11. Pergerakan mengelilingi Kaabah arah lawan jam memberikan tenaga hayat secara semula jadi daripada alam semesta. semua yang ada di alam ini bergerak mengikut lawan jam, Allah telah tentukan hukumnya begitu.


12. Peredaran darah atau apa saja di dalam tubuh manusia mengikut lawan jam. Justeru dengan mengelilingi Ka abah mengikut lawan jam, bermakna peredaran darah di dalam badan meningkat dan sudah tentunya akan menambahkan tenaga. Sebab itulah orang yang berada di Mekah sentiasa bertenaga, sihat dan panjang umur.

13. Manakala bilangan tujuh itu adalah simbolik kepada tidak terhingga banyaknya. Angka tujuh itu membawa maksud tidak terhad atau terlalu banyak. Dengan melakukan tujuh kali pusingan sebenarnya kita mendapat ibadat yang tidak terhad jumlahnya.

14. Larangan memakai topi, songkok atau menutup kepala kerana rambut dan bulu roma (lelaki) adalah ibarat antena untuk menerima gelombang yang baik yang dipancarkan terus dari Kaabah. Sebab itu lah selepas melakukan haji kita seperti dilahirkan semula sebagai manusia baru kerana segala yang buruk telah ditarik keluar dan digantikan dengan nur atau cahaya yang baru.

15. Selepas selesai semua itu baru lah bercukur atau tahalul. Tujuannya untuk melepaskan diri daripada pantang larang dalam ihram. Namun rahsia di sebaliknya adalah untuk membersihkan antena atau reseptor kita dari segala kekotoran supaya hanya gelombang yang baik saja akan diterima oleh tubuh..




hmmm, bru la tau kan, sesungguhnye allah suruh kite menunai kan haji kerana setiap suruhan allah tu adalah kebaikan....dan kalau korng perasan piring astro rumah kite tuh,sume nye menghala ke kaabah..x pcaye??cube la cek sndiri..agak-agak korang tengah musafir n tak tau mne kiblat..g la tengok piring astro tuh..ok la smpai sini je la tuk kali ini..daa~assalamualaikum :D 

Friday, 10 February 2012

hair style ~_^

aliah: pacik, knape pkcik tak potong rmbut tuh, kan da pnjang..
aku: alah, x pe la..pkcik kan da hbis sekolah~
aliah: untung ler da abes sekolah   abes tu pakcik tak rimas ke??
aku: erkk..aliah tak rimas ke rambut pnjang2 ??(teknik pling berkesan tuk lari mnjawab soklan =p)
aliah: rimas la jugak..
aku: pkcik igt nk bela rambut panjang2 mcm aliah boleh??
aliah: mne boleh,nanti mcam gegurl plak..
aku :ye la..(x boleh cakap ape2 sbb da kalah..

hahaha~buzybody betol ank sdare aq sorng tuh..maklom la prempuan..aq bela rambut pnjang2 nie biar sng skit nak plih fesyen rambut yg aq suke..hari nie aq nak share beberape style rambut lelaki yg ade dlm dunie nie~

yg first skali..

nie fesyen lelaki jambu yg mnjadi idaman gadis malaya XD


              nie emo style..tapi yg nie x bape hardcore..




 hah,yang nie baru emo hair style yg hardcore..bgos jgak buat rambut macam nie boleh jimat, x payah bli penyapu =P

hah, yang nie pon ok jgak..mak aku selalu potong rmbot aq mcm nie secare tak sengaje  hehe..smart la jgak rmbot macam nie dan yang pling pantas!! sbb x pyah nak sikat rmbut hahaha

style rmbot macam nie biase aku nmpak chinese dan peminat kpop yang buat..boleh dikate kan fesyen terkini jugak la..

kalau dulu, sape ade rambut macam nie, malu..siap sanggup abes beratus-ratus buat rebonding lg..tap sejak Hafiz dengan johan (rajalawak) buat..sume nk buat pulak..maklom la..artis jdi ikutan ramai..
 
tapi sebenar nye gaye paling aku suke macam nie..
wee..mmg suke buat rambut mcam tu..nie nme die rambut mohawk..tp nie x bape original la..yg original dekat bawah nie....



hehehe..tengok tuh,bru la mohawk original ,semulajadi taw!! =P( anisah jgn marah ea nnt kne jual )

ok la..mate pon da ngntok je nie..lmbat pulak aku tido dekat rumas sndiri ea..hehe daa~! assalamualaikum :D

petang bersame mereka :D


wee~salam sume..macam korang da taw la kan aq da pon jdik babysiter kat rumah kakak aq nieh~agk bosan la sbb aq tak boleh bwk netbok aq tuh..nsib la ade bdk sorang nie  
 nie la die, cikgu aliah...hehe  dan yang nie pulak
                                    anak murid die..hahaha

abes skolah je aq suruh diorng mkan tengahari then solat..lpas tu tman kan diorng buat keje skola..setel je keje skola...

aliah : pkcik , aliah lapar la..
aku:abes aliah nk makan pe nie??
aliah:hmmmm, hari nie aliah nk makan pizza lah
aku: erk...pkcik  xde duit nie..
aliah :alah, kite buat la..
aku: hah???pkcik tak tau nie..aliah ajar la,boleh??
aliah: alah, kacang jek..

mule-mule...

  1. sedia kan la bhan2 nye macam nie..

                      Sosej yang telah dipotong kecil-kecil mengikut citarasa..


                            Bawang merah yang dipotong bulat-bulat...


                                 roti kosong pizza

sos tomato dan cili

cheese..boleh didapati di kedai berhampiran :P

2. lepas tu , pakcik sapu kan sos tomato tu dekat roti macam nie..


lepas tu buat macam nie..

dan jadik la macam nie..
  hehehe..gambar yang len tu hiasan je td..nie bru pizza yang aku gn aliah buat td.bak kate kwn aq, rupe tak penting janji sedap hahaha betol kan cikgu aliah
                                             sedap smbil menjilat jari hehehe



ok la..jap lg da gi mandi..siap2 nk blik muar..ade emergency skit..ok la daa~ assalamualaikum ^_~







.